top of page

Nemôže sa stať, že na základe výsledkov do kontroly oslepnem?

Dobrý deň,

absolvovala som vyšetrenie u očného lekára, keďže mi kolíše krvný tlak a internista ma poslal k očnému na kontrolu očného tlaku.


Očný lekár vykonal všetky vyšetrenia a konštatoval, že tam síce vidí nejaké zmeny, ale že sa nemusím obávať. Pre istotu ma však objednal na kontrolu v septembri 2024.


Nič viac mi nepovedal, tak som googlila. Vystrašilo ma, čo všetko je tam popísané o zelenom zákale.


Nemôže sa stať, že do kontroly oslepnem?


Ďakujem



 

Naša odpoveď


Dobrý deň,


podľa správy na fotografii sa nemusíte ničoho obávať.


Kolega zatiaľ vyslovil len podozrenie na zelený zákal a to nie je zriedkavé. Vôbec to zatiaľ neznamená, že zelený zákal naozaj aj máte.


Niekedy nie je možné hneď pri jednom vyšetrení diagnózu zeleného zákalu určiť alebo potvrdiť. Až priebeh v čase ukáže, či dochádza k ďalšiemu poškodzovaniu zrakového nervu alebo nie. Ak áno, tak zelený zákal je pravdepodobný a je potrebné znížiť očný tlak kvapkami. Ak je nález rovnaký, tak nález stačí len sledovať.


"Podozrivý" zrakový nerv nachádzame u viacerých pacientov a je dobré byť ostražitý a pacientov sledovať. To je aj Váš prípad. Nemusíte sa obávať, do budúcej kontroly v septembri 24 nenastane žiadne ťažké poškodenie. Akurát Vám odporúčam, aby ste si nechali premerať očný tlak každé 3 mesiace.


Dúfam, že Vám táto odpoveď pomôže.

S úctou,

Dr. med. Miroslav Kulanga, FEBO



 
Link k originálnemu článku:

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page