top of page

Myopia u 4-ročnej dcéry. Je šanca, že sa zrak časom upraví?

Dobrý deň,

dcérka mala nedávno 4 roky a zistili jej myopiu. Na ľavom oku jej namerali po rozkvapkaní -4,5 dioptrie, na pravom -1. Bez rozkvapkania mala na ľavom oku -5,75. Ľavé očko vraj nepoužíva. Boli jej predpísané okuliare s defokusovanými sklami, vraj by mali zmierniť progres myopie. Aktuálne čakáme pokým sa okuliare vyrobia.


Je nejaká šanca, že by sa jej dioptrie časom znížili?

Alebo je to bez šance a bude sa to iba zhoršovať?


Čítala som, že sa v týchto prípadoch kvapkajú deťom atropínové kvapky.

Je aj takáto možnosť u 4-ročného dieťaťa? Toto nám zatiaľ očná lekárka nespomínala. Hovorila o tvrdých šošovkách na noc, ale neviem si u tak malého dieťaťa predstaviť dávať šošovky.


Máme obavy, čo bude v budúcnosti a na akých dioptriách nakoniec skončí, keď už má v tomto veku tak vysokú mínusovú dioptriu.


Ďakujem


 

Naša odpoveď


Dobrý deň,


je veľmi dobré, že Vašu dcérku rozkvapkali. Len tieto hodnoty dioptrií sú správne. Hodnoty bez rozkvapkania sú u detičiek skreslené.


Pri myopii nikdy nemôže dôjsť k zníženiu dioptrií, len k ich narastaniu. Oko sa totiž nemôže zmenšovať, ale môže len rásť. Narastaním budú pribúdať aj dioptrie. Preto je dôležité, aby sa narastanie spomalilo vhodnými možnosťami.


Na Slovensku máme aktuálne dostupné 4 možnosti spomalenia myopie:

  1. Špeciélne okuliarové sklá s defokusom.

  2. Atropínové kvapky rôznej koncentrácie.

  3. Mäkké multifokálne kontakné šošovky na denné nosenie.

  4. Tvrdé ortokeratologické šošovky na nosenie počas spánku.


Je dobré začať len jednou z týchto možností a sledovať progresiu. Špeciálne okuliarové sklá s defokusom sú pre 4-ročné dieťa veľmi vhodné, takže to bola dobré voľba. Ak napriek tomu bude myopia razantne napredovať, dá sa táto možnosť skombinovať napr. s atropínovými kvapkami.


Čo sa týka ľavého oka. Nepoužíva ho zatiaľ kvôli tomu, že je tupozraké (amblyopické). Vzniklo to vysokým rozdielom medzi pravým a ľavým okom (anizometropia). Mozog vždy uprednostní oko s menšou prekážkou (napr. menšími dioptriami). To, že ľavé oko nepoužíva však tak nemusí ostať a ani by nemalo. Ešte je stále čas aj ľavé oko vyliečiť, keďže dieťatko má ešte len 4 roky. Základom sú správne okuliare. Po troch mesiacoch ako dostane okuliare by bolo potrebné preveriť zrakovú ostrosť. Ak bude ľavé oko stále slabšie, je potrebné začať zalepovať pravé oko. Na aký čas, bude závisieť od zrakovej ostrosti slabšieho oka.


Myopiu dnes už vieme efektívne spomaliť. Prikladám prehľad možností, ktoré sú dostupné.


Dúfam, že Vám táto odpoveď pomôže a prajem Vám všetko dobré.


S úctou,

Dr. med. Miroslav Kulanga, FEBO



 
Link k originálnemu článku:
58 views

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page