top of page

Liečili by ste pacientku na glaukóm s očným tlakom 15/15?

Dobrý deň,

chcem sa poradiť o situácii.


Liečili by ste pacientku na glaukóm s očným tlakom bez liečby 15/15?

Perimeter v poriadku, bez chýb. A výsledkom z OCT. Pacientka je objednaná na OCT TZN.DA:2,40/2,51 mm2CA:1,19/1,35C/D horiz.0,84/0,84C/D vertik. 0,65/0,67RNFL : 107,21/130,75 vpravo hraničný SN sektor, vľavo ST a IN hraničnéGCC: 96,55/99,68 normaZáver: nález na OCT TZN bez patológie


Mám predpísaný Brizadopt 2x denne, ale plánujem otehotnieť. Momentálne sa nám však otehotnieť nedarí. Pribalový leták obsahuje informáciu, že sa neodporúča pre ženy v repro veku, ktoré nepoužívajú antikoncepciu.


Sledovali by ste očný tlak pacienta povedzme každé 3 mesiace, alebo by ste odporučili kvapkať v tomto prípade lieky?

Ďakujem

 

Naša odpoveď


Dobrý deň prajem,

pacientku s týmito parametrami by som zatiaľ neliečil, ale pozoroval každé 3 mesiace.

Očný tlak sám o sebe ešte neznamená glaukóm (zelený zákal).


Glaukóm znamená, že odumiera zrakový nerv a vysoký očný tlak je len tou najčastejšou príčinou. Tlak do 20 mmHg považujeme za "normálny". Poznáme aj tzv. normotenzný glaukóm, kde napriek nízkemu vnútroočnému tlaku dôjde ku glaukómu. Opačná situácia sa nazýva okulárna hypertenzia. Vtedy je tlak vyšší (nad 20), ale ešte nedochádza k poškodeniu zrakového nervu.


Váš nález OCT ukazuje, že zrakový nerv má síce veľkú exkaváciu (dieru), táto je však oválna na široko a nie na výšku, čo skôr nasvedčuje, že nejde o glaukóm. Taktiež sa podľa OCT jedná o veľký zrakový nerv. Tieto vykazujú často aj väčšie exkavácie, ktoré nemusia byť patologické.


Navyše perimeter je v poriadku. Z toho dôvodu zatiaľ žiadne podozrenie na glaukóm, tým ani žiadna liečba, ale sledovať vnútroočný tlak každé 3 mesiace je na mieste + 1x ročne OCT a perimeter.


Je tiež dôležité, ako Vám očný tlak bol meraný. Najpresnejšia metóda a zlatý štandard je aplanačné meranie očným lekárom na štrbinovej lampe. Na Slovensku však len málo lekárov takto meria očný tlak. Meranie očného tlaku bezkontaktne "fúknutím vzduchu" je len orientačné a určené na skríning v ambulancii. Ak už ide o to, či nasadiť liečbu, tlak by sa mal premerať aplanačne, aby sa zistila jeho ozajstná hodnota. Rozdiel môže byť u niektorých pacientov aj 10 mmHg.


V niektorých prípadoch sa nedá hneď pri prvej návšteve určiť, či naozaj ide o glaukóm alebo nie. Len čas a prípadná progresia určí, že ide o proces, ktorý napreduje a tým pádom najskôr o glaukóm.


S úctou,

Dr. med. Miroslav Kulanga, FEBO


 
Link k originálnemu článku:
63 views

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page